My cart

Your cart is empty.
Code: {{ item.code }}
{{key}}: {{value}}
{{item.total_discounted_price}} {{item.total_price}}
Possibility of interest-free installments for purchases over 350€
TOTAL: {{order.final_cost}}
Secure Transactions
CPR – Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΓ

CPR – Ο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

 

Η ασφάλεια του ανθρώπινου παράγοντα αποτελεί πρωταρχικό σκοπό για όλους.  Για αυτό το λόγο, πρέπει να δίνεται μεγάλη έμφαση στην χρήση ασφαλών υλικών κατά την κατασκευή & εγκατάσταση σε οποιοδήποτε κτίριο. Η χρήση καλωδίων αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι όσον αφορά την παροχή ρεύματος και κτιριακό έλεγχο για οποιαδήποτε κατασκευή.
Όμως, τα καλώδια κατασκευάζονται από εύφλεκτα υλικά. Αυτό μπορεί να δημιουργεί ένα ιδιαίτερο πρόβλημα, διότι τα καλώδια καλύπτουν τεράστια έκταση μέσα στους τοίχους και τα ταβάνια ενός κτιρίου.

Για την αντιμετώπισή του, δημιουργήθηκε ο Κανονισμός Προϊόντων Δοκίμων Κατασκευών (Construction Products Regulation ή αλλιώς CPR) που προβλέπει πως όλα τα καλώδια που πωλούνται -εντός ΕΕ- θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες απαιτήσεις απόδοσης αντίδρασης στη φωτιά καθώς και τις μεθόδους αξιολόγησης που χρησιμοποιούνται. Ο κανονισμός αυτός τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2017. Αυτό συνεπάγεται πως για την εγκατάσταση καλωδίων σε κτιριακές μονάδες θα πρέπει να τηρούνται διάφορα κριτήρια, που όπως θα δούμε, βοηθήσουν στη κατάλληλη επιλογή.


Σκοπός του CPR είναι να καθορίζεται ορθά η επίδοση των καλωδίων όσον αφορά :

  • Την αντίδραση σε πυρκαγιά
  • Την αντίσταση σε φωτιά
  • Την έκλυση επικίνδυνων υλικών σε κανονική λειτουργία, απεγκατάσταση και ανακύκλωση

 

Τα καλώδια που πληρούν τις προϋποθέσεις του CPR ονομάζονται βραδύκαυστα ή πυράντοχα.

 

Έχουν κατηγοριοποιηθεί με σκοπό να μπορεί ο εγκαταστάτης να αποφασίσει ποιο καλώδιο είναι το κατάλληλο για το έργο που πρόκειται να αναλάβει.

Για τη δήλωση των στοιχείων αυτών, έχει δημιουργηθεί το αρχείο δήλωσης απόδοσης ή αλλιώς DoP (Declaration of Performance). Ένα αρχείο DoP παρέχει τις εξής πληροφορίες :

  • Τον τύπο του προϊόντος
  • Την επωνυμία του κατασκευαστή
  • Τις κλάσεις επίδοσης, που μετρούν την διάδοση της φλόγας, την απελευθέρωση θερμότητας και την παραγωγή καπνού.

Ο κατασκευαστής, καταρτίζοντας την Δήλωση Επίδοσής του (DoP), αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συμμόρφωση του προϊόντος του τομέα των Δομικών Κατασκευών με τη δηλωθείσα επίδοση.

Με βάση τις πληροφορίες που περιέχονται στο DoP, ο χρήστης, με δική του ευθύνη, αποφασίζει να αγοράσει το προϊόν που είναι κατάλληλο για την εφαρμογή του.

 

Ποιες όμως είναι οι κλάσεις επίδοσης?

Υπάρχουν συνολικά 7 κατηγορίες επίδοσης και ονομάζονται “Euroclass”. Μπορείτε να δείτε στην παρακάτω φωτογραφία όλες τις κλάσεις επίδοσης euroclass.

 

 

Για τα επίπεδα κατάταξης B1ca έως Dca, έχουν καθοριστεί τρία πρόσθετα επίπεδα κατάταξης όσον αφορά :

  • Την ποσότητα του παραγόμενου καπνού
  • Τα φλεγόμενα σωματίδια που ελκύονται από το καλώδιο κατά την καύση
  • Την οξύτητα του καπνού

 

 

Είναι στο χέρι του επαγγελματία που κάνει την εγκατάσταση να αποφασίσει για το ποιο καλώδιο θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, αναλόγως τα υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένο. Δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να υποχρεώνει την χρήση συγκεκριμένης κατηγορίας κλάσης, αλλά είναι απαραίτητο όποια και να είναι, να ανήκει στις κατηγορίες B1-F της κλίμακας Euroclass. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη την πιθανότητα πυρκαγιάς στο κτίριο που μας ενδιαφέρει καθώς και την ευκολία σε περίπτωση εκκένωσης. Για έναν χώρος με μεγαλύτερες πιθανότητες πυρκαγιάς, είναι καλό να επιλεχθεί καλώδιο υψηλότερης κατηγορίας.


Στα καταστήματά μας έχουμε φροντίσει έτσι ώστε να σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες για όλα τα πυράντοχα καλώδια. Μάλιστα, τα καλώδια που παρέχουμε είναι ήδη εγκεκριμένα με όλες τις προδιαγραφές για όλα τα μεγάλα έργα (Μετρό. Αεροδρομία κ.λ.π.).

Related products